Verhalen en programma’s lenen zich zowel voor optredens en public als aan huis. Deze programma’s duren ongeveer anderhalf uur exclusief pauze. Eventueel kunnen zij omlijst worden met pianomuziek van en door Antoinette van Nievelt.
Ik trad onder meer op in de boekhandels Van Rossum, Scheltema en Van Pampus (Amsterdam), Den Boer (Baarn), Blokker (Heemstede), Van der Meer (Noordwijk) en Feijn (Alkmaar) en in Museum Van Loon, het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, het Parool Theater, Pianola Theater (Amsterdam), de Vertelschuur (Heemstede), Cultureel Centrum Artichock (Soest), het Rosa Spier Huis (Laren) en Burcht Literair (Leiden).
Verhalen over schijn en werkelijkheid
“Voelde hij telkens een vreugdevolle opwinding, soms zelfs een woeste vreugde…”
De werkelijkheid waarin we leven heeft soms heel andere kanten dan we dachten. Met onze verlangens, illusies en dromen scheppen we vaak een schijnwereld die door de werkelijkheid ruw kan worden verstoord. Maar het omgekeerde komt ook voor. Soms biedt het leven mogelijkheden die we niet hadden vermoed.
- Het halssnoer – Guy de Maupassant
- Na het bal – Lev Tolstoj
- Vrouwenarmen – Joaquim Machado de Assis
Verhalen over het menselijk tekort
“…of de eeuwige wetten hun zekerheid hadden verloren.”
Hoe komt het dat de ene mens zijn verlangens te hoog stelt en de ander te laag? Wat wil hij bereiken of juist vermijden? Levens en verlangens balanceren vaak op de grens van zekerheid en desillusie.
- Garçon, één bier – Guy de Maupassant
- Het bruiloftslied – Joaquim Machado de Assis
- De betoverde burger – Dino Buzzati
Russische verhalen
“Een lichte schaduw van haar wezen lag als het ware op mijn ziel.”
Na het diner of souper zaten Russen graag bij elkaar en bespraken filosofische onderwerpen: waar wordt het menselijk leven door bepaald, is vrijheid mogelijk, hoe ontstaat de liefde? Een van hen vertelt dan een verhaal over zijn eigen leven. Een verhaal over een schitterend bal of over een tedere maar onbereikbare liefde.
- Na het bal – Lev Tolstoj
- Attalea Princeps – Vsevolod Garshin
- Over de liefde – Anton Tsjechov
Verhalen over de liefde I
“Waar wordt het leven van de mens al niet door veranderd en in een andere richting gedreven…”
In de liefde kan de mens in staat zijn tot grote overgave, compassie en tederheid. Maar de liefde vormt evenzo goed het toneel van verwarring, tekortschieten en verloren illusies.
- Een liefde – Arnold Aletrino
- Na het bal – Lev Tolstoj
- Admiraalsnacht – Joaquim Machado de Assis
Verhalen over de liefde II
“Ik denk zo hevig aan je dat mijn liefde je wel moet bereiken, ook al zit je helemaal aan de andere kant van de stad….”
In de liefde kan de mens in staat zijn tot grote overgave, compassie en tederheid. Maar de liefde vormt evenzo goed het toneel van verwarring, tekortschieten en verloren illusies.
- De man in huis – Louis Couperus
- Een liefdesbrief – Dino Buzatti
- Vrouwenarmen – Joaquim Machado de Assis
De vierde wijze uit het oosten
Henry van Dyke schreef in 1895 het klassieke kerstverhaal “De vierde wijze uit het Oosten.”
Het vertelt over Artaban die te laat komt om met zijn drie vrienden de nieuwgeboren koning, die de zoekende wereld licht zal brengen, te begroeten. Zijn hele leven blijft hij alleen op zoek, een zoektocht die uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze vervuld zal worden.
- De vierde wijze uit het oosten – Henry van Dyke
Maand van de filosofie
In april is het de Maand van de Filosofie. In dat kader heb ik de afgelopen jaren samen met filosoof Jan Flameling en gitarist Edsart Udo de Haes voor de Nacht van de Filosofie een programma met filosofie, literatuur en muziek verzorgd. Ook in een aantal boekwinkels zijn wij daarmee opgetreden. Deze programma’s hebben betrekking op het thema van de Maand van de Filosofie als ‘De ziel,’ ‘Vrijheid,’ ‘Verzoening’ en ‘Het echte leven.’ Zij zijn overigens niet aan de maand april gebonden.